happyfishing.hu
Happy Fishing - Mindent a horgászathoz

Erjesztett etetőanyag házilag

Erjesztett etetőanyag házilag

Az erjesztett alapú (büdös) etetőanyagokat újra felkapták, ami ugye egyáltalán nem új találmány. Az erjesztett etetőanyag kétféleképpen készülhet házilag. Vajsavas erjesztéssel és tejsavas erjesztéssel. A különbség a végtermék, szagában rejlik, (illetve az erjedésben). A kukorica a legsokoldalúbban felhasználható csalik közé tartozik.
Készíthetünk csak csalizni, vagy egy napra elegendő mennyiséget etetésre is.

Akkor nézzük, hogyan készül az etetőanyag házilag.

Tejsavas erjesztés.
A hagyományos erjedéshez képest az a különbség, hogy jódozatlan sót kell adnunk a kukoricához, illetve valamilyen tejterméket, amelyben tejsav baktériumok találhatóak. Ilyen lehet a kefír, vagy az élőflórás joghurt. A só meggátolja a vajsav baktériumok elszaporodását, így tejsavas erjesztést érünk el. Ez egy jól kezelhető és kellemesebb édeskés-savanykás szagú csali lesz.

Tejsavas kukorica
Kisebb mennyiségű, szagmentesen tárolható etetőanyagot így készíthetünk.
Egy nagyobb szájú műanyag üvegbe töltünk egy kilogramm fagyasztott csemegekukoricát. Beleborítunk fél pohár kefírt vagy élőflórás joghurtot. Hozzáadunk egy nagy csipet jódozatlan sót és hagyjuk, hogy az erjesztett etetőanyagunk megérjen. 3-4 nap alatt elkészül. Ezt a csalit nem csak a pontyok, de az amurok, keszegek, kárászok is kedvelik. (A törpeharcsák nem kedvelik)

Nagyobb mennyiségű erjesztett etetőanyagot egy jól zárható vödörben készíthetünk el. A takarmány kukoricát alaposan mossuk át. Ha nem főzzük meg, akkor sok vizet kell hozzáadni, mert rengeteget felszív. Kilónként egy nagy csipet jódozatlan sót, és egy fél pohár joghurtot vagy kefírt adjunk hozzá. Figyeljünk, hogy legyen hely a felszabaduló gázoknak, különben lelöki a tetőt. Naponta keverjük át, egy hét alatt készen van.

Vajsavas (büdös) kukorica
A kukorica akár önmagában is képes megerjedni, emiatt lesz kifejezetten büdös a kukorica. Csak hozzá kell adnunk bármilyen olyan dolgot, amiben élesztő van. Ez lehet maga az élesztő, a kenyér, de akár a sör is be tudja indítani. Valóban nagyon büdös a termelődő ammóniától – nekem nem is az esetem, mindenem bűzlik tőle. Etethetünk vele, és horogra is tűzhetjük.

Tárolásuk
Mindenképpen egy jól záródó edényben készítsük. Ne tegyük ki közvetlenül napra, árnyékos, hűvösebb helyen tartsuk. A vajsavas kukoricát ne tároljuk sokáig, mert egyre büdösebb lesz. A tejsavas jóval tovább bírja, akár egy hónapig is vidáman eláll.

Az erjesztett etetőanyag elkészíthető akár búzából, tigris mogyoróból, vagy bármilyen egyéb magféléből.

Forrás: DeIs, Internet
Ha vannak más ötletek, módszerek, szívesen megjelentetjük, ha megírod nekünk e-mail címünkre.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Kövess minket a Facebookon is!