happyfishing.hu
Happy Fishing - Mindent a horgászathoz

Süllő horgászata

Gyakori horgászzsákmány, megtalálható szinte az összes folyó- és állóvízben.
Oxigénigényes hal, ezért eredményesen a folyó vizekben, örvénylő részeken horgászhatjuk őket. A kövek, tuskók mellett szívesen tanyázik, szereti a búvóhelyeket.
A leggyakrabban fenekezve, vagy pergetve horgásznak süllőre, és a legeredményesebb az éjszakai időpont. Méret szerint választják meg a táplálékhalakat. Csalihalnak leggyakrabban keszeget használnak élőhalként, vagy halszeletnek.

A tavasszal és ősszel napközben, nyáron pedig reggel, délután és éjszaka aktív. Nyáron esős és borult időben is kap.
Lusta halnak tartják, mert ha elvéti áldozatát, nem üldözi tovább.
Bizalmatlan és a legkisebb gyanús jelre azonnal otthagyja a csalit, ezért adjunk elég időt neki arra, hogy megegye a csaliként felkínált halat. Viszont ennek az lehet a vége, hogy a csalit a horoggal együtt teljesen benyeli. Ha biztonságosan nem tudjuk kivenni, akkor bele kell vágnunk. Ez a méreten aluli, vagy a megtartani nem kívánt hal pusztulását okozhatja sajnos, ha visszadobtuk.

Általában kétféle felcsalizott előkét használnak.
Az első módszernél a horgot a kishal farokúszója alatt, a gerinc csontos végződésénél vezetik át. Ennél a leggyakoribb, hogy a csalit benyeli, hiszen a horog ér le utoljára.
A másik módszer a fűzött csali. Ilyenkor az élő kishalat megroppantják fejmagasságban. A farokúszónál bevezetik a fűzőtűt, és addig tolják előre míg ki nem ér a hal száján. Beakasztják az előkezsinór végét és áthúzzák a halon addig, míg a horog szára teljesen eltűnik a szájban.
De fűzhetjük félig is a halat, és középen gerincnél vezetjük ki a horgot, vagy pedig a kopoltyúnál engedjük ki a horgot. Ennél a módszernél a szájon vagy kopoltyún kiengedett horog egyből akad, így biztosabb az akasztás.

A szerelék valahogy így nézzen ki. Valahol olvastam és bevált. A véghorogtól körülbelül 50-60 cm-re tegyünk egy forgókapcsot. A forgó feletti részre egy kis gyöngyöt, ami lehetővé teszi, hogy az ólom szabadon fusson a főzsinóron. A gyöngyre tegyünk egy 10 cm hosszú damilon lógó 5 grammos ólmot, így a hal nem fogja megérezni a súlyt. De az ólmot akár el hagyhatjuk.

Süllő horgászmódszerek:
fenekezés, úszózás, pergetés

A hal elkészítéséhez jó tudni, hogy a fehér húsában kevés szálka van, zsírt alig tartalmaz és nagyon ízletes.

Forrás DeIs, Internet
Ha vannak más ötletek, módszerek, szívesen megjelentetjük, ha megírod nekünk e-mail címünkre.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Kövess minket a Facebookon is!