happyfishing.hu
Happy Fishing - Mindent a horgászathoz

Bojli

A bojlizás Angliából indult a hatvanas évek végén világkörüli útjára.

A bojli az édesvízi horgászatnál használatos csali. Bármely vízterületen használható, de a bojlis horgászatra egyre több vízterület specializálódott és úgynevezett bojlis tóként üzemel. A tudatos telepítésnek köszönhetően nagy esély nyílik nagyméretű halak kifogására. A bojlis horgászatot az különbözteti a hagyományos horgászattól, hogy a kifogást követően a hal gondos bánásmód mellett visszaengedésre kerül, angol kifejezéssel: Catch and Release.
A bojlis horgászat célpontjai elsősorban a ponty és amúrok.

A bojli egy speciális horgászcsali, amelyet elsősorban nagyobb méretű halak fogására használnak. Formáját tekintve többnyire gömbformájú. Átmérőjét 8 mm-től 40 mm-ig is terjedhet.
Anyagának fontosabb összetevői a különböző hallisztek, húslisztek, növényi lisztek, természetes kivonatok, olajok és csábító aromák. Ízesítés tekintetében édes és büdös ízek a népszerűek. A bojli úgy van összeállítva, hogy kielégítse a nagy pontyok tápanyagigényét. A speciális beltartalom mágnesként vonzza a nagy halakat,

A bojlik egyik speciális formája a "pop-up", amely vízbe dobva lebeg a vízben. Ezt önállóban vagy a "normál" süllyedő bojlival vegyesen kínálják a halak számára, annak érdekében, hogy a medertől felemelkedjen a csali, így nagyobb eséllyel találják meg a halak, ezt elsősorban iszapos mederfenéknél használják.
A lebegő bojli fő előnye a süllyedővel szemben, hogy a horog sokkal jobb pozícióban van, közvetlenül a csali alatt, készen az akadásra.

Forrás: Deis, Internet

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Kövess minket a Facebookon is!