happyfishing.hu
Happy Fishing - Mindent a horgászathoz

Cikkek, érdekességek

Ha vannak történeteid, ötleteid, más módszereid, megjelentetjük, akár a nyomtatott kiadványban is, ha megírod nekünk.

Szolunáris Horgász naptár 2019 - (kinyomtatható)

Szolunáris Horgász naptár 2019 - (kinyomtatható)

Egy olyan táblázat, amelynek segítségével a horgászok meg tudják tippelni azokat a napokat, amelyek jó fogási eséllyel kecsegtetnek. A táblázat a Holdnak és Napnak az élőlényekre gyakorolt hatásán alapszik. A szolunáris naptár 2019 évre megmutatja azokat a napokat, amelyeken a horgászat eredményesebb lehet a többitől.

A törpeharcsa

A törpeharcsa

A törpeharcsa Észak-Amerikában őshonos halfaj. Európában a francia és német díszhal-tenyésztők akváriumaiban tűnt fel először 1880-ban, míg hazánkba 1904-ben került Franciaországból és Németországból. A horgászok körében több köznyelvi elnevezése is kialakult: barna törpeharcsa, kusza harcsa, törpe, törpincs, régi törpe, törpike, törpe zabagép és fiatal egyedeit törpepundrának is nevezik. Eredeti élőhelyén elérheti az 55 centiméteres nagyságot és a 2,8 kilogrammos súlyt. A Magyarországon előforduló törpék méretüket tekintve kisebbek, mint az őshonos formái.

Hurrá, ingyen van a horgászvizsga !

Hurrá, ingyen van a horgászvizsga !

Jó hír a vizsgázni szándékozóknak, hogy az állami horgászvizsga és a vizsgabizonyítvány 2019 évtől minden alkalommal INGYENES! A horgászvizsga ugyan továbbra is kötelező, viszont díjmentes lesz. Állami horgászjegyet csak olyan magyar állampolgár kaphat, aki rendelkezik horgászvizsgával, vagy az előző évi horgászjegyét bemutatja, horgászszervezeti tagságát igazolja.

Erjesztett etetőanyag házilag

Erjesztett etetőanyag házilag

Az erjesztett alapú (büdös) etetőanyagokat újra felkapták, ami ugye egyáltalán nem új találmány. Az erjesztett etetőanyag kétféleképpen készülhet házilag. Vajsavas erjesztéssel és tejsavas erjesztéssel. A különbség a végtermék, szagában rejlik, (illetve az erjedésben). A kukorica a legsokoldalúbban felhasználható csalik közé tartozik. ​Készíthetünk csak csalizni, vagy egy napra elegendő mennyiséget etetésre is. Akkor nézzük, hogyan készül az etetőanyag házilag.

Nem kapkodták el, de megjött végre

Nem kapkodták el, de megjött végre

Jó jó értem én, volt vele mit dolgozni rendesen és oda is írták, hogy ha 30 nap múlva nem érkezik meg, akkor várjunk még 30 napot, mielőtt reklamálnánk. Ezt viszont be is tartották rendesen, ma megjött az új plasztik horgászkártyám. Ha nem néztem volna a feladót, akkor is éreztem, ebben lehet az új kártya. Nagy buzgón nyitottam is ki a borítékot, levél, ráragasztva a kártya és egy csekk. Mi a túró, nem kapták meg a befizetésem!? Ááá dehogy csak egy ügyes üzleti húzás az egyik kiadótól. Értem én, mindenki döntse el mit kezd vele.

Bojli

Bojli

A bojli az édesvízi horgászatnál használatos csali. Bármely vízterületen használható, de a bojlis horgászatra egyre több vízterület specializálódott és úgynevezett bojlis tóként üzemel. A tudatos telepítésnek köszönhetően nagy esély nyílik nagyméretű halak kifogására. A bojlis horgászatot az különbözteti a hagyományos horgászattól, hogy a kifogást követően a hal gondos bánásmód mellett visszaengedésre kerül, angol kifejezéssel: Catch and Release. A bojlis horgászat célpontjai elsősorban a ponty és amúrok.

A ponty horgászata

A ponty horgászata

A ponty a lassú folyású folyó, illetve lassú áramlású állóvizeket kedveli. A kisebb öblökben, kőrézsűk mentén, torkolatoknál találjuk meg. Magyarországon szinte minden vízben előfordul. A ponty horgászatára egész sor technika alakult ki. Tavasszal a part menti zónában csipeget, kitűnő erre a part menti nádas, illetve a hínárosok. A nagy nyári melegben a legnehezebb megfogni. Vannak árulkodó jelek, amiről fel lehet ismerni, hogy pontyok tartózkodnak a horgászhelyünkön. Egyik a ponty vízből való kiugrása.

Süllő horgászata

Süllő horgászata

Gyakori horgászzsákmány, megtalálható szinte az összes folyó- és állóvízben. Oxigénigényes hal, ezért eredményesen a folyó vizekben, örvénylő részeken horgászhatjuk őket. A kövek, tuskók mellett szívesen tanyázik, szereti a búvóhelyeket. A leggyakrabban fenekezve, vagy pergetve horgásznak süllőre, és a legeredményesebb az éjszakai időpont. Méret szerint választják meg a táplálékhalakat. Csalihalnak leggyakrabban keszeget használnak élőhalként, vagy halszeletnek.

Téli horgászat

Téli horgászat

A horgászok nagyobbik része télen félreteszi botjait, mondván ilyenkor a halak étvágytalanabbak, kevésbé mozognak és nem utolsósorban hideg van ami ellen védekeznie kell a horgásznak különben kellemetlenné teszi a horgászatot. Mire érdemes odafigyelni ha mégis nekiindulunk a téli horgászatnak? Három dologra mindenképpen! A megfelelő öltözet, mely természetesen réteges legyen. Ma már speciális téli öltözetek segítik a hidegben történő horgászatot, melyeket ésszerűen megválasztva biztosítják a kellemes közérzetet. A lábbelire fordítsunk különös

Legújabb kártyánk a Magyar Horgászkártya

Legújabb kártyánk a Magyar Horgászkártya

Mára már valószínűleg sokan regisztráltak az igénylésére, ugyanis 2019. január 1-jétől a papíralapú horgász igazolványt felváltja a Magyar Horgászkártya. Jövőre már ez a kártya szükséges ahhoz, hogy Magyarország vizein horgászni lehessen. Összegyűjtöttük az ezzel kapcsolatos fontos információkat, hogy segítséget nyújtsunk azoknak akik még csak ezután fogják igényelni a kártyát. Mi is a Magyar Horgászkártya?

Törpeharcsa horgászata

Törpeharcsa horgászata

​A törpeharcsa az egyik legjobban utált halfajta, de egyben a legkönnyebben megfogható halunk. Sokszor nem az a kérdés, hogyan csaljuk horogra, hanem inkább az, hogyan tudjuk elkerülje. ​Nekem gyerekkorom legjobb horgászélményeit adó halfajtája. Több „tonna” lótetű vált e szenvedély áldozatává. (ha valaki tud olyan tavat, ahol korlátlan mennyiségben elvihető, az jelezze e-mail címünkön). A törpeharcsa méltó a nevére, bár eredeti élőhelyén igen méretesre nőnek.

Velencei-tó horgász szemmel

Velencei-tó horgász szemmel

A Velencei-tó Magyarország harmadik legnagyobb tava a Balaton és a Tisza-tó után, melynek közel felét nádasok borítanak. A tó hossza 10 km, partvonalának hossza 28,5 km, legnagyobb szélessége 3,5 km, átlagos vízmélysége 1,6 méter. A tó jó horgászati lehetőséget kínál parti horgászatra és csónakos horgászatra egyaránt.

1
2
>
>>
Kövess minket a Facebookon is!