happyfishing.hu
Happy Fishing - Mindent a horgászathoz

A NÉBIH felhívja a horgászok ...

A NÉBIH felhívja a horgászok és a halászok figyelmét …

- hogy a vonatkozó jogszabályi rendelkezésék megsértése közigazgatási eljárás megindítását eredményezheti.

- A horgász köteles magánál tartani, nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen az állami horgászjegyet vagy a turista állami horgászjegyet és a fogási naplót,

- a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen folytatott horgászat esetén a fentiek kiegészülnek a területi jeggyel is.

- A rekreációs halász jogszerűen állami halászjegy és halász fogási napló birtokában halászik, míg a halászati engedéllyel rendelkező személynek a halász fogási naplón túl rendelkeznie kell sorszámozott fogási tanúsítvánnyal is. Nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen a halászoknak is szükséges a területi jegy.

- A halfogási tevékenység során be kell tartani az őshonos halfajokra vonatkozóan az egyes halfajokra vonatkozó fajlagos tilalmi időket, a méretkorlátozást és a mennyiségi korlátozást is.

- A halfogási tevékenység megkezdése előtt ajánlott tájékozódni a helyi horgászrendet illetően, mivel a vízterületekre vonatkozó helyi horgászrend a jogszabályi előírásoktól eltérően is rendelkezhet a kifogható halak fajairól, méretéről és darabszámáról.

- Tiltott halfogási eszköznek és módnak minősül a mérgező vagy kábító hatású anyag alkalmazása, robbanóanyag alkalmazása, szúrószerszám alkalmazása, búvárszigony vagy más búváreszköz használata.

- Tiltott halfogási mód a gereblyézés, a sorhorog vagy csapóhorog használata, a nyakzó háló és az elektromos eszköz alkalmazása, kivéve akik ezen eszközök használatára engedéllyel rendelkeznek.

TILOS:
- a halfogási tevékenység során olyan fogási eszköz, fogási mód alkalmazása, amely a halállományt vagy annak élőhelyét károsíthatja, veszélyeztetheti.

- az adott élőhelyen előforduló halfajok fajlagos tilalmi idejével egyező naptári időszakban minden olyan halászeszköz alkalmazása, amely nem biztosítja a fajlagos tilalommal érintett egyedek kíméletes visszaengedését.

- olyan halfogó eszköz vagy fogási mód alkalmazása, amely a mederszelvények felénél többet hossz- vagy keresztirányban elzár.

A kiszabható halvédelmi bírság összege 10.000 – 500.000 forintig, az állami horgászjegy, turista állami horgászjegy, állami halászjegy váltásától, illetve a halászati engedély kérelmezésétől való eltiltás időtartama ideje 3 hónaptól 3 évig terjedhet.

Forrás: Tth, Internet

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Kövess minket a Facebookon is!