happyfishing.hu
Happy Fishing - Mindent a horgászathoz

Velencei-tó horgász szemmel

A Velencei-tó Magyarország harmadik legnagyobb tava a Balaton és a Tisza-tó után, melynek közel felét nádasok borítanak. A tó hossza 10 km, partvonalának hossza 28,5 km, legnagyobb szélessége 3,5 km, átlagos vízmélysége 1,6 méter.

Az 1974-ben megszűnt halászati hasznosítást követően a tó hasznosítói a horgászok lettek. Kiemelt figyelmet fordítanak a tó őshonos halfajai állományának fenntartására, fejlesztésére. Rendszeresen pótolják a csuka és süllő állományt, valamint a horgászok kedvelt célpontját a pontyot évente több mint 40 tonna mennyiségben.

A tó jó horgászati lehetőséget kínál parti horgászatra és csónakos horgászatra egyaránt.
A parti horgászok csónakkikötőkben és környékükön, a parkok, sétányok szabad partszakaszain, kisebb nádmentes részeken, a nádas partszakaszok bejárónál találhatnak horgászhelyet.
Az északi parton található a 3 km hosszú Sukorói evezőspálya, ahol sok hazai és nemzetközi horgászversenyt rendeztek már.
A csónakos horgászattal a legkülönbözőbb adottságú vízszakaszokon kutathatjuk fel a halak tartózkodási helyeit, így a tó különböző tisztásai, eldugott nádöblei is megközelíthetőek.
A tó környezetében több helyen is találhatunk csónakkikötőket, ahol csónakot vagy elektromos csónakmotort is bérelhetünk.

A tó még mindig nem a harcsáiról híres, pedig itt valószínűleg biztosabban foghatjuk meg a harcsát, mivel kevesen horgásznak rá. A tóban egyre nagyobb a növedék harcsák száma, de találhatunk itt szép számmal nagyobb súlyú, sőt kapitális 70 kg feletti példányokat is. A nádasok mellett úszóval, nyílt vizeken fenekező módszerrel horgászhatunk a pontyra mely a tó bármely pontján megtalálható.

A süllők a tó legértékesebb halai, nagyrészt 4 kg körüli példányokat fognak de akadnak itt 10 kg feletti példányokat is.
A nádasok és a sekély, növényzettel benőtt parti területek csökkenésével a csukaállomány is csökkent melyet telepítéssel tartanak szinten és fejlesztenek.
A tóban keszegféléből sincs hiány és megtalálható még az amúr, balin, ezüstkárász és az angolna melynek állománya fokozatosan csökken a tóban.
A területi engedélyek megvásárolhatók horgászboltokban vagy a tó körüli egyesületi, szövetségi jegyforgalmazó helyeken.

A tó körül nincs hiány szállás- vagy vendéglátó helyből így az ide látogató horgászturisták biztosan megtalálják számításukat. 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Kövess minket a Facebookon is!