happyfishing.hu
Happy Fishing - Mindent a horgászathoz

Törpeharcsa horgászata

A törpeharcsa az egyik legjobban utált halfajta, de egyben a legkönnyebben megfogható halunk. Sokszor nem az a kérdés, hogyan csaljuk horogra, hanem inkább az, hogyan tudjuk elkerülni.
Nekem gyerekkorom legjobb horgászélményeit adó halfajtája. Több „tonna” lótetű vált e szenvedély áldozatává. (ha valaki tud olyan tavat, ahol korlátlan mennyiségben elvihető, az jelezze e-mail címünkön).

A törpeharcsa méltó a nevére, bár eredeti élőhelyén igen méretesre nőnek.
A törpézéshez nem kell bonyolult végszerelék. Úszóval vagy fenekezéssel egyaránt fogható. Csaliként elsősorban a giliszta jöhet számításba, az apró élő halcsali, de főleg a halszelet nagyon jól bevált.

Mivel csapatokban jár, ahol egyet fogunk, ott bizton számíthatunk társakra is.
Horgászata fenekező módszerrel a legelterjedtebb. Akár csúszó-, akár végólmos fenekező készséggel eredményesen horgászhatjuk. Bármilyen fenekező bot, tetszés szerinti zsinórvastagsággal. Horgunk legyen minél hosszabb szárú, hogy könnyebben kivehessük a hal szájából.

Úszós módszerrel az iszapos tavakban, csatornákban lehet törpézni. Mohó kapását még a nagy úszók is jól jelzik. A kapás élénk cibálásként jelentkezik. A megakasztott törpeharcsát óvatosan vegyük kézbe, mert tüskés úszóival fájdalmas sebeket okozhat.

Ha nem kívánunk velük összefutni, van néhány ötlet a neten, hogyan kerülhetjük el őket. Összeszedtem néhányat.
Beválhat a sós etetőanyag használata, mert a bőrét a sós közeg irritálja. De nem igazán érdekli a törpikéket a sós etetőanyag.
A száraz kukoricával történő etetés és csalizás egy másik megoldás lehet, de ez sem igazán hatékony módszer.
Két külön etetés készítése: egy darabos, nehéz kaja a törpének fenékre és egy lazább, édesebb, könnyebb a keszegeknek.
Használjunk 20 mm átmérőjű bojlit a törpeharcsák nem képesek bekapni. Ahol nagyobb testű törpeharcsák is előfordulnak, ott használjunk 24 - 26 mm átmérőjű bojlit.
A legjobb módszer, ha kerüljük a törpék által fertőzött tavakat, bár erre kicsi az esély.

Forrás: DeIs, Internet
Ha vannak más ötletek, módszerek, szívesen megjelentetjük, ha megírod nekünk e-mail címünkre.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Kövess minket a Facebookon is!