happyfishing.hu
Happy Fishing - Mindent a horgászathoz

Mindent a csukáról

Hazánkban őshonos halfaj (németül Hecht, angolul pike). A harcsát követően a második legnagyobb ragadozó halunk mely a sporthorgászoknak is kedvelt hala.

A közönséges csuka nemzetségének egyedüli képviselője Európa édesvizeiben. Európának valamennyi édesvízében előfordul, kivéve Spanyolországot és Izlandot. Mind horgászati, mind gasztronómiai szempontból értékes halunk. (A csukának réteges és ízletes húsa van, amelyet Angliában régebben többre tartottak még a lazacénál is.) Nagyon jól alkalmazkodik mindenféle életkörülményhez így a sekélyebb, gyengébb minőségű vízben is épp olyan jól érzi magát, mint a kristálytiszta mély vízben.

A csukát nehéz összetéveszteni másik halfajunkkal hiszen testfelépítése, megjelenése annyira egyedi. Általánosságban csak úgy jellemezhetjük, hogy a háta feketés, az oldala szürke, a hasa pedig fehér ami fekete pettyekkel van behintve. A mell- és a hasúszó vöröses, a hát- és az alsó úszó barnás; a farokúszó felső szegélyén rendszerint fekete folt van. Hosszú és lapos kacsacsőrre emlékeztető szájában hegyes, erős ragadozó fogak találhatóak.

A csukát nehéz összetéveszteni másik halfajunkkal 

Falánkságban túltesz minden más édesvízi ragadozón, egyáltalán nem válogat. A csukát ragadozó természete arra készteti, hogy alig szabadul el a horogról, máris újra vesztébe rohanjon. Ezért keresztelték el édesvízi cápának is. Bekap mindenféle halat, beleértve a saját fajtáját is, továbbá békákat, madarakat és emlősöket, amelyek csak beférnek a száján. Érzékszervei jól ki vannak fejlődve, ügyesen úszik és erős állat. Nyílsebesen csap le rejtekhelyéről a zsákmányra, melyet csak igen ritkán hibáz el.

Az ivarérettséget 2-3 éves korukra érik el. Az ívási időszak februártól április elejéig tart. Az ikrák száma a hal súlyától függ, kilogrammonként kb. 2500 ikrát raknak le a nádasokba és más vízinövényekkel benőtt sekély helyekre. Az ikrák kikeléséhez 10–18 nap szükséges. Az ivadékok egy részét a gyorsabban fejlődő testvéreik és a felnőttek falják fel.

Horgászhatunk rá műcsalikkal (elsősorban a villantó) pergetéssel vagy élő kishallal. Horgászatánál fontos figyelembe venni, hogy „harapás álló” előkét használjunk.

Csuka tilalmi ideje: 02.01-03.29. 
Csuka méretkorlátozása: legalább 40 cm, 
Megtartható mennyiség: 3 db.

Forrás: internet 
https://en.wikipedia.org/wiki/Northern_pike#Length_and_weight

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Kövess minket a Facebookon is!